Performance VISSERS VAN DE HORIZON 2023

4 augustus 2023, 18:00 > 19:30

op het strand, waar de zee en het zand samenkomen

TAZ#2023, Theater aan Zee, Oostende

Concept, productie en regie : Griet Dobbels en Cesar Janssens Compagnon d’Art : Els Vermeersch Met steun van KVS, Brussel , Met dank aan fotograaf Stef Stessel

 

Vissers van de Horizon is een performance samen met een groep wandelaars in de zee. De niet te controleren factoren of toevalligheden (de wind, het weer, de zee, de wandelaars) zullen het werk bepalen en er voor zorgen dat ergens op het strand er iemand is waarvoor zij de horizon zullen vangen. Samen dragen ze het landschap. Dit werk gaat over trilling, toevalligheden, gelijkwaardigheid en positie, die bepaalt hoe je kijkt. 

Wat maakt dat je bij het bekijken van een kunstwerk plots ervaart dat alles klopt?  Wat is de oorsprong van die magische trilling? Kunnen we het onzichtbare (die trilling) zichtbaar maken? Is de energie van de zee meetbaar? Kunnen we de horizon vangen? We gaan een poging ondernemen om die vragen te beantwoorden. De horizon draagt hoop in zich. De hoop om daar iets onbekends te vinden: de trilling en het verlangen naar een mooier bestaan. De hoop om het onveranderlijke te veranderen en de codes te doorbreken.  

De Horizondragers stappen in slow motion met volledige focus op hun eigen lijf en zichzelf in relatie tot hun omgeving (de groep). Dit onophoudelijk bewustzijn van wat ze aan het doen zijn, zal de schoonheid en de kracht van het werk bepalen. Dit zal die trilling , waarbij alles samenvalt, doen ontstaan bij de toeschouwer daar op het strand.

Ze maken de verbinding tussen water, zee en lucht.

In de performance gaan we op zoek naar nieuwe composities en gaan we proberen al wandelend een balans te vinden naar gelijkwaardigheid. De waarde die de Horizondrager geeft aan deze actie, zal de waarde bepalen van het werk.