CLAY FRONT 2019
> Lijst van geboortesteden Clay Front Homecoming
> Français > English > Deutsch
Clay Front is een hedendaags kunstwerk dat bestaat uit 10 sculpturen die zich verspreiden in de ruimte. Griet Dobbels heeft op 10 verschillende locaties langs de Vlaamse frontlijn van de Groote Oorlog klei opgegraven. De geschiedenis is af te lezen in die klei. Duizenden soldaten zijn nooit teruggevonden. Hun lichamen zijn ingesloten door de aarde. Het idee dat er zoveel mensen van over heel de wereld in de bodem van de Ieperboog liggen, lijkt onvoorstelbaar. ‘Uit stof geschapen en tot stof teruggekeerd’ kan zowel letterlijk, poëtisch als cynisch begrepen worden. Tegelijkertijd staat de zwaarte van de oorlog in schril contrast met de lichtheid en alledaagsheid van het bestaan. Griet Dobbels zoekt in haar werk de grenzen op tussen deze uitersten: grootsheid en nietigheid, vluchtigheid en tijdloosheid, schoonheid en gruwel. In Clay Front gebruikt ze de zwaarte van de grond en verwerkt die tot de lichtheid van een banaal gebruiksvoorwerp. De mens opgeslorpt in die Vlaamse klei, krijgt vorm in een servies. Het servies verwijst naar de moeders, de vrouwen die thuis hun eigen strijd aan het thuisfront voeren. De 10 serviezen zijn op sculpturen in zacht hout van verschillende hoogtes geplaatst. Elke onderdeel draagt een natuursteen met daarin de coördinaten van één van de 10 locaties gegraveerd. Dit werk is symbolisch voor oorlog, vroeger en nu. Een metafoor voor leven en dood. Een ode aan de mensen die thuis achterblijven. Het is erkenning van vermiste soldaten die nooit naar huis terugkeren. Slachtoffers van imperialisme. Dit werk maakt ons blijvend alert.
Clay Front Homecoming is een volgende stap van Clay Front. Van bij het ontstaan van Clay Front was het de droom van Griet Dobbels om de klei te laten terugkeren naar het land van oorsprong van de vermiste soldaten. Van over heel de wereld zijn ze gekomen. Nu keren ze eindelijk naar huis terug. Met medewerking van het In Flanders Fields Museum in Ieper ontving Griet Dobbels een lijst met 9770 soldaten die vermist zijn op die 10 locaties. Op die lijst staan geen namen maar wel geboorteplaatsen en locaties waar ze zijn gesneuveld. Deze lijst is nooit volledig, want het onderzoek blijft lopen. Hieruit is een nieuwe installatie ontstaan met de titel Clay Front Homecoming. De klei keert onder vorm van een klein gebakken potje terug naar de geboorteplaatsen van de vermiste soldaten. De potjes worden verzegeld, verpakt, met bijgevoegd certificaat per postpakket teruggestuurd. Het zijn stuk voor stuk geschenken aan de geboortesteden: van Weingarten (D), Auckland (NZ), Woubrechtegem (B) tot in Mers El Hadjadj (AL).
Met steun van: Cultuurcentrum CC Het Perron en In Flanders Fields Museum (Ieper) en Emergent (Veurne)
Clay Front, 2017, Aardewerk, hout, natuursteen, 10 sculpturen (hoogte variërend van 30 tot 165 cm), elk met een basis van 40 x 40 cm, elke houten sculptuur draagt een natuursteen met een gegraveerde tekst. De 10 teksten refereren naar de 10 locaties/ slagvelden.